Prezident SR opäť oficiálne navštívil Maďarsko, po deviatich rokoch

19.02.2013 Celý región

Budapešť (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič dnes pricestoval na dvojdňovú oficiálnu návštevu Maďarska. V Budapešti pred Sándorovým palácom ho s vojenskými poctami privítal maďarský prezident János Áder.
Gašparovičova návšteva je oficiálnou návštevou slovenskej hlavy štátu po deviatich rokoch. Slovensko oficiálne navštívil najvyšší maďarský predstaviteľ naposledy v januári 2011.
Cieľom rokovaní prezidenta Gašparoviča s jeho maďarským partnerom Áderom a s premiérom Viktorom Orbánom sú aktuálne otázky bilaterálnych vzťahov, regionálnej a európskej spolupráce oboch krajín v kontexte 20. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi Bratislavou a Budapešťou. Na rokovaniach s najvyššími maďarskými predstaviteľmi sa zúčastní aj podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.
Návštevu hlavy štátu minister Lajčák využije aj na rokovanie so svojím rezortným kolegom Jánosom Martonyim, s ktorým bude hovoriť o aktuálnych otázkach dvojstranných vzťahov, vrátane prípravy ďalších stykových aktivít medzi SR a Maďarskom, ako aj o regionálnej, vyšehradskej a európskej agende. Slovenský prezident sa v stredu stretne s predstaviteľmi Slovákov žijúcich v Maďarsku.
 

Vyberte región